Strona 2 z 3 < 1 2 3 >
Opcje tematu
#1776652 - 14/11/2007 05:33 Re: Narty, snowboard etc [Re: Biszop]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Rozmawialem dzis z kuzynka, ona jezdzi na nartach, jej corka zaczyna przygode z decha, i goraco namawiala mnie na deske.
Nie wiedzialem, Biszop, ze Twoje macki siegaja az tak daleko ;\)

Jak sie wkurze, kupie biegowki ;\)

Ktos moze polecic jakis dobry sklep, gdzie mozna obejzec i looknac na ceny

Do góry
Bonus: Unibet
#1776928 - 14/11/2007 06:25 Re: Narty, snowboard etc [Re: lupus]
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek: 24/11/2003
Siegaja dalej;-)

Zakup sprzetu wazna rzecz, w dobrym sklepie jest szansa ze Ci dobrze doradza i dobiora ale tez pewniak ze Cie slono skasuja,
takie sklepy maja feler tego typu ze sa to typowo miejsca gdzie czekaja na pozerow z duzymi portfelami i wciskaja im sprzet z najwyzszej polki ktory czesto jest poprostu dla nich za dobry, czesto chodzi o zwykle pokazanie sie i posiedzenie w barze przy stoku:D
Najlepiej dobrac sobie sprzecik w sklepie ale szukac na wlasna reke chocby w necie.

Biegowki tez fajne ale kiedys probowalem i wg mnie daja mniej przyjemnosci, dla mlodego zdecydowanie deseczka.

Nie kombinuj tylko kupuj deske:)

Do góry
#1777026 - 14/11/2007 06:46 Re: Narty, snowboard etc [Re: Biszop]
Happy Birthday Gowysp Offline
old hand

Meldunek: 17/03/2006
no dobra no to jak wybrać/znaleźć dobrą deskę, jakiej firmy gdzie kupić itd. itp?

Do góry
#1777200 - 14/11/2007 08:23 Re: Narty, snowboard etc [Re: Gowysp]
lelu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/11/2006
allegro i szukasz ;))

dam wam linka do pewnego sprzedawcy
pozniej dam wam zdjecia dechy ktora kupilem i sami ocenicie ;\)

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=7882819
a oto decha, slizg sztosik, krawedzie sztosik ;\) jak na deche za 290zl (+przesylka) oplacalo sie

Z tego co widze, ma jeszcze Salomony wiec jak Ci pasuje rozmiar to dzwon i pytaj :). Ma tez inne dechy a takze narty, wiec jakby ktos czegos szukal to warto zajrzec :).
Gosc naprawde dobry i rzetelny sprzedawca, sam dzwonil \:\)

Co do wyboru dechy http://www.snowboard.pl/poradnik/
nie kieruj sie tak do konca tabelka waga/wzrost => dlugosc dechy bo to nie zawsze jest tak jak tam jest napisane.
Ile masz wzrostu i wagi ?

Jest opcja zeby kupic sobie zestaw za 750zl (decha, wiazania, buty). Jednak nie oszukujmy sie firmy Raven raczej nikt Ci nie poleci, ale zapropnowac do nauki jak najbardziej, sam rozwazalem zakup tego zestawu, jednak udalo sie za taka sama cene kupic deche salomona, wiazania drake i jakies chujowe buty ;]. Jakby zdecydowal sie wydac jeszcze 80zl mialbym sztosik zestaw za 850zl.

no ide spac;]

Do góry
#1777231 - 14/11/2007 08:44 Re: Narty, snowboard etc [Re: lelu]
old hand

Mam trochę ponad 180cm i ok 70kg. Już się zastanawiam nad tym salomonem za 290pln. Też idę spać. Pozdr

Do góry
#1777279 - 14/11/2007 09:38 Re: Narty, snowboard etc [Re: Gowysp]
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Bardzo ogolnikowe pytanie.
Poczatkujacy nie ma co wybierac super sprzetu, to oczywiste ze marki typu Butron, Santa Cruz czy Billabong to nieporozumienie, poprostu szkoda pieniedzy, ta polka zdecydowanie dla dobrych jezdzcow i do tego o zasobnym portfelu choc jesli juz ktos dobrze i czesto jezdzi to warto rozpatrywac.

Dla poczatkujacego zawsze najlepszy jest sprzet uzywany, w POoznaniu jest np komis w ktorym kupiona deske w zeszlym roku spokojnie zamienisz za godziwa doplata na lepszy model.

W`desce tak naprawde najwazniejszy jest rdzen iogolna budowa warstwowa i sposob osadzenia krawedzi,
rdzen decysuje o twardosci /miekkosci deski i razem ze sposobem warstwowania decyduja o tym do czego powinna byc uzywana, sposob osadzenie krawedzi jest o tyle istotny ze przy bardziej zaawansowanej jezdzie krawedzie sa bardzo istotne, przy slabszym sprzecie moze sie okazac ze krawedz poprostu sie rozwarstwi i da sie to naprawic ale deske juz nalezy sprzedac i lepiej na taka na nie trafic.
Slizg jako taki zawsze lub prawie zawsze mozna naprawc,
krawedzie musza za to byc w jak najlepszym stanie bo tak naprawde na nich opiera sie cala jazda, troche lodu na stoku kiepskie krawedzie i lezysz.

Dobry sprzedawca dobierze deske do stopnia zaawansowania, wbrew pozorom wszystko co powyzej jest bardzo istotne, ogolnie na poczatek deska srednio-miekka, latwiejsza nauka, z czasem stopien miekkosci co raz wiekszy, zaczna sie pierwsze skoki i pierwsza deska polamana stanie sie faktem.

Reasumujac, szukalbym dobrej uzywki ale najpierw poszedlbym do dobrego sklepu i dowiedzial sie co w konkretnym przypadku bedzie najlepsze bo nawet takie kwestie jak to czy bedziesz jezdzil w Polsce czy za granica maja znaczenie.

Pozniej spokojnie na allegro z odpowiednia wiedza wybierzesz sprzet w niezlej cenie.

Zostaja jeszcze wiazania i buty, buty jak buty, musza byc wygodne i wiekszosc spelnia te warunki, spokojnie w godziwej cenie mozna polecac firme Blax, nie jest to szczyt wypasu ale solidny wyrob, podobnie z wiazaniami, jedyne czego nie polecam to wynalazku pod tytulem "click-click" i masz wpiete buty, sprzedawcy czesto probuja wmowic jakie to wygodne itp itd, jednak wole sie pomeczyc i byc pewnym ze nogi trzymaja sie mocno niz glowkowac czy aby tym razem noga mi sie nie wypnie i nie przypierdole lotem koszacym w najblizsze drzewo;-)

Temat rzeka, wizyta w dobrym sklepie na pewno sie przyda:)

Do góry
#1779468 - 15/11/2007 05:44 Re: Narty, snowboard etc [Re: Biszop]
lelu Offline
Carpal Tunnel

jak wielka filozofia jest zamontowanie wiazan ? ;] biorac pod uwage ze nigdy nawet ich nie widzialem na oczy (nie liczac zdjec w internecie ;])

Do góry
#1780206 - 15/11/2007 18:35 Re: Narty, snowboard etc [Re: lelu]
drfocus Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/03/2006
Nie trudno, najważniejszy jest kąt ustawienia wiazań, ale to już musisz sam zdecydować co i jak. Dobrze by było, żeby różnica między przednim a tylnim wynosiła ok. 10 stopni. Ala jak już pisałem to kwestia jak wygodniej i jakiego rodzaju masz deską. Zresztą na tej stronce co podawałes jest dokąldnie opisane jak ustawić wiązanie.

Do góry
#1780398 - 15/11/2007 19:22 Re: Narty, snowboard etc [Re: drfocus]
Biszop Offline

Tak sobie patrze na rozne stronki i widze ze juz od tego weekendu ruszaja pierwsze wyciagi,
Lupus donosi ze u nigo jest dobrze, Zieleniec tez juz kilka wyciagow pusci, okolice Szklarskiej tez pewnie cos sie ruszy, pewnie Karpacz.
Ogolnie fajny okres zeby wyskoczyc na weekend i sporo pojezdzic, ludzi zbyt wielu nie bedzie jak ktos sie bedzie uczyl to jak znalazl warunki, jak ruszy pierwszy wysyp amatorow bialego szalenstwa to juz tak rozowo nie bedzie, zwlaszcza po ostatniej zimie ktora nie rozpieszczala:)

Moze jakis zlot forumowiczow??;-)

Do góry
#1780556 - 15/11/2007 20:16 Re: Narty, snowboard etc [Re: lelu]
HoMiK155 Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 03/11/2005
Originally Posted By: lelu
jak wielka filozofia jest zamontowanie wiazan ? ;] biorac pod uwage ze nigdy nawet ich nie widzialem na oczy (nie liczac zdjec w internecie ;])

Tak jak pisał Biszop ważny jest kąt zamontowania. Ale jeszcze ważniejsze czy jesteś goofy czy regular \:D Innymi słowy czy jeździł będziesz prawą czy lewą nogą z przodu. Polecam ci wykonanie pewnego testu, jak ślizgasz się na zamarzniętej kałuży to pierwsza noga, którą atakujesz przeszkodę, powinna być też pierwszą na desce. Generalnie ok. 80% znajomych jeździ prawą nogą z przodu, ale jeśli pomylisz sie przy określaniu nogi, to zawsze można przestawić wiązania.

Do góry
#1780662 - 15/11/2007 21:18 Re: Narty, snowboard etc [Re: HoMiK155]
Biszop Offline

O wiazaniach pisal doktorek;-)
Co do nogi "prowadzacej" to robi sie inny test, tak naprawde chyba najlepszy, stoisz w miejscu i ktos dosc mocno popycha Cie i ta noga ktora wystawisz pierwsza zeby sie nie wywalic jest prowadzaca;-)
Niby zasada ta sama ale roznica jest, wiem po sobie bo ja probowalem wlasnie na prawa noge ale okazalo sie ze duzo lepiej czuje sie z lewa na przodzie:)

No co panowie, nie ma chetnych na jakis mini zlocik??
W Zielencu warunki beda juz do kwietnia, a teraz naprawde nie bedzie tloku do sezonu gwiazdkowo-sylwestrowego.

Do góry
#1780665 - 15/11/2007 21:19 Re: Narty, snowboard etc [Re: HoMiK155]
lelu Offline
Carpal Tunnel

pytam bo nie chce mi sie placic jakies 30zl-40zl za zamontowanie + do tego dojazd a musialbym kogos z samochodem pomeczyc ;]

wlasnie buty do mnie przyszly i powiem tak 'och kurva ale ciasno' mam nadzieje, ze sie rozbija MOCNO BARDZO ;]]]]]

Do góry
#1780706 - 15/11/2007 21:50 Re: Narty, snowboard etc [Re: lelu]
Biszop Offline

Mimo ze to nie buty narciarskie to z "rozbiciem" ich nie bedzie tak latwo,
a jak bedziesz mial ucisnieta noge za mocno to bedzie dupa nie jezdzenie, mysle ze wiele osob to potwierdzi.

Do góry
#1780770 - 15/11/2007 22:25 Re: Narty, snowboard etc [Re: Biszop]
lelu Offline
Carpal Tunnel

wlasnie tego sie boje;/ niby moglbymj e odeslac i dostac wiekszy numer ale szkoda pchac sie w koszty wiec moze ktos chce kupic ?;d wkladka ma 275/280mm

pozdro

Do góry
#1781019 - 16/11/2007 00:00 Re: Narty, snowboard etc [Re: Biszop]
lupus Offline
antimadrista

Meldunek: 06/01/2005
Originally Posted By: Biszop
Tak sobie patrze na rozne stronki i widze ze juz od tego weekendu ruszaja pierwsze wyciagi,
Lupus donosi ze u nigo jest dobrze, Zieleniec tez juz kilka wyciagow pusci, okolice Szklarskiej tez pewnie cos sie ruszy, pewnie Karpacz.
Ogolnie fajny okres zeby wyskoczyc na weekend i sporo pojezdzic, ludzi zbyt wielu nie bedzie jak ktos sie bedzie uczyl to jak znalazl warunki, jak ruszy pierwszy wysyp amatorow bialego szalenstwa to juz tak rozowo nie bedzie, zwlaszcza po ostatniej zimie ktora nie rozpieszczala:)

Moze jakis zlot forumowiczow??;-)

O ile weekend warunki były dosc dobre (na białym kryzu smigali az milo) o tyle teraz jest cienizna, stopnialo sporo, chlapa się zrobila.
Nie wiem jak na stokach czy armatki działały itp.

Dzis był/jest przymrozek, teraz troszke sypie, ale nic wielkiego, generalnie paskudna pogoda, bo jeszcze mgła i wieje.

Trzeba poszukac prognoz pogodowych na grudzień styczeń etc \:p

W Szklarskiej juz jezdza, kolezanka mi w sobote posylala sms, na Słowacji tez.

Do góry
#1792504 - 19/11/2007 20:34 Re: Narty, snowboard etc [Re: lupus]
lelu Offline
Carpal Tunnel

yo!;]
wlasnie dostalem wiazania
poczytalem troche tu i tam i spotkalem sie z opinia ze dobrze na poczatek machnac sobie 15* na przod i 0* na tyl.. chociaz bylo wiele roznych opinii ;]
a wy jak uwazacie ?
pierwszy raz na desce bede smigal
zamontowalem na srodkowych insertach

i jeszcze mam pytanie odnosnie tego jak te wiazania zamontowalem

chodzi mi o zamocowanie wiazan pod katem czy dobrze to zrobilem ;] :

Przod

Tyl

i o przytwierdzenie wiazan do dechy, chodzi mi o miejsce gdzie sa srubki. Zastanawiam sie jeszcze czy czasem te podluzne otwory nie powinny byc rownolegle z decha ;/ ??

Do góry
#1792505 - 19/11/2007 20:36 Re: Narty, snowboard etc [Re: lelu]
lelu Offline
Carpal Tunnel

kurde, na zdjeciu nie widac czerwonych strzalek ;]

ogolnie to mialem na mysli piszac o ustawieniu srub:

Do góry
#1792605 - 19/11/2007 23:01 Re: Narty, snowboard etc [Re: lelu]
micha$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 25/11/2005
Czy nienasmarowanie nart przed wyjściem na stoki jakoś konkretnie psuje zabawę?
Pożyczyłem sobie narty na sylwka, ale nie chce mi się iść do punktu ze sprzętem na smarowanie (czy coś tam).
Dużo gorzej się jeździ?

Do góry
#1792620 - 19/11/2007 23:12 Re: Narty, snowboard etc [Re: micha$]
Skiper Offline
shaken not stirred

Meldunek: 07/07/2005
Originally Posted By: micha$
Czy nienasmarowanie nart przed wyjściem na stoki jakoś konkretnie psuje zabawę?
Pożyczyłem sobie narty na sylwka, ale nie chce mi się iść do punktu ze sprzętem na smarowanie (czy coś tam).
Dużo gorzej się jeździ?

możesz sobie spokojnie darować, 99% ludzi nie smaruje i jeździ

z moich dotychczasowych obserwacji (jeżdżę od kilkunastu lat) to smary przydają się tylko jak masz dodatnie temperatury i śnieg co za tym idzie jest rozmiękczony...

Do góry
#1792902 - 20/11/2007 02:20 Re: Narty, snowboard etc [Re: Skiper]
old hand

lelu ile Ci wyszło/wyjdzie za wszystko (deska, wiązania, buty)?

Do góry
Strona 2 z 3 < 1 2 3 >

Moderator:  Biszop, rafal08