Dzisiaj (27.07) odbędzie się 9 spotkań: 6 wśród mężczyzn i 3wśród kobiet.
M:
Ulvila – Seinajoki 2.75 2.9 2.3 (CB)
Do końca sezonu zasadniczego te dwie drużyny rozegrają jeszcze po 5 spotkań. Dla Ulvili to mecz o pietruszkę, dla Seinajoki o wejście do play-off. W tym sezonie grali już ze sobą dwa razy i oba spotkania wygrało Seinajoki: Ulvila – Seinajoki 0:2 (pogrom), Seinajoki – Ulvila 2:0 (skromne zwycięstwo). Tym razem pogromu bym się nie spodziewał, bo Ulvila mimo że zajmuje ostatnią pozycję w tabeli, nie jest taka słaba na własnym boisku (1-5-4) i pewnie została pokonana tylko dwa razy (m.in. właśnie przez Seinajoki). Tak czy inaczej, gospodarze nie wygraja tego meczu, ale raczej też nie przegrają. Typ: X2
Imatra – Sotkamo 7.0 3.35 1.44 (CB)
Imatra przegrywając ostatni mecz z Seinajoki straciła szansę na play-offy. Teoretycznie mogłaby jeszcze się zakwalifikować, ale nie jest to wykonalne w praktyce. Sotkamo z kolei walczy zażarcie o pierwszą lokatę z Jarvenpą. Gospodarze przegrali ostatnie 4 mecze po 2:0, a nie wygrali od 8 spotkań. I w dziewiątym też nie wygrają, mimo że na własnym boisku spisują się doskonale (tylko 3 przegrane po 0:2 na 10 spotkań). Sotkamo powinno wygrać, ale niezbyt pewnie. Typ: 2, Nie wykluczając remisu.
Oulu – Pattijoki 1.9 2.9 3.5 (CB)
W tym spotkaniu wszystko jest możliwe. Oba zespoły walczą o play-off, sąsiadują ze sobą w tabeli. Oulu u siebie (4-4-3), Pattijoki na wyjeździe (4-2-5). Ja osobiście wyżej cenię zespół Pattijoki i im daję większe szanse w tym meczu, tym bardziej, że trudno ich pokonać komukolwiek, a z 4 zwycięstw, które Oulu odniosło w tym sezonie 3 zanotowali z drużynami które nie wejdą do play-offów. Typ: X2 z przewagą na remis
Kuopio – Kitee 2.1 2.8 3.25 (CB)
Kuopio jako jedyna druzyna nie przegrała jeszcze meczu u siebie. Rewelacyjnie gra na własnym boisku, najlepiej w całej lidze. Gdyby nie to, że Kitee bardzo potrzebuje tego zwycięstwa, by walczyć o play-off, można by śmiało stawiać na gospodarzy, ewentualnie podpierając się remisem. Ale w tej sytuacji bardziej przychylam się ku druzynie gości, mimo że bardzo słabo spisuje się na wyjazdach (2-3-5). Kuopio też nie ma zapewnionego udziału w play-off i będzie walczyć na całego i mimo że jest lepszą druzyną nie wygra tego meczu. Typ: remis z mała podpórką na gości.
Koskenkorva – Hyvinkaa 2.1 2.8 3.25 (GB, bo nie wiedzieć czemu CB jako jedyny buk już od kilku kolejek nie wystawia spotkań Koskenkorvy. Nie rozumiem dlaczego akurat ich i to nawet takich wyrównanych meczy jak ten z Hyvinką).
Mecz o 3 miejsce po sezonie zasadniczym. Gospodarze graja bardzo dobrze u siebie (6-3-2), goście z kolei na wyjazdach (5-5-0). Trudno w tym meczu wskazac faworyta, bo zwycięstwa Koskenkorvy nie były zbyt przekonujące, a Hyvinkę na więcej niż remis nie stać w tym spotkaniu. Czyżby pierwsza porażka gości w tym sezonie? Typ:1X
Jarvenpaa – Kouvola 1.1 5.45 20.0 (
Unibet, poza tym kursy na to spotkanie wystawił tylko Expekt, ale gorsze).
Jarvenpa walczy o pierwsze miejsce po sezonie zasadniczym, Kouvola natomiast o przedostatnie, które właściwie nic im nie daje. Faworyt w tym meczu jest jeden, ale przy takim kursie nie radziłbym grac tego spotkania. Nie warto,bo w tym sporcie niespodzianki zdarzają się dość często.
K:
Peraseinajoki – Jyvaskyla 5.25 3.15 1.53 (CB)
Peraseinajoki gra świetnie u siebie (6-2-1), Jyvaskyla na wyjazdach (7-1-1). Jedno dla mnie jest pewne w tym spotkaniu – gospodarze nie wygrają tego meczu. Jyvaskyla przegrała nie dawno swój pierwszy mecz w tym sezonie, z Pori. To i tak za duzo jak na taką drużynę. Drugi raz nie przegra. Wygraja goście. Typ:2, dla bardzo ostrożnych podparta remisem.
Tyrnava – Lapua 1.55 2.95 5.75 (CB)
Tyrnava gra bardzo dobrze u siebie, ale czasem zdarzają jej się wpadki (czytaj remisy). Lapua z kolei ciężka jest do pokonania (tylko dwie porażki 2:0 w całym sezonie). Dla mnie remis. Typ:X
Hameenlinna – Siilinjarvi 14.0 4.5 1.15 (CB)
Siilinjarvi walczy o druga lokate z Tyrnavą i ma na nią dużo większe szanse (Tyrnava gra ostatni mecz sezonu, Siilinjarvi zagra jeszcze u siebie z Pori). Dlatego zwyciestwo bardzo przybliżyłoby gości do zajęcia drugiego miejsca, ale mimo że Hameenlinna gra ostatnio dużo słabiej, to wciąż mam w pamięci te ich remisy...(m.in. z Tyrnavą, Lapuą, Peraseinajoki...). Ja za kurs 1.15 nie gram tego spotkania. Mimo to mój typ:2