#1621558 - 26/09/2007 22:31
Fifa 08
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2003
|
FIFA 08 to kolejna odsłona najpopularniejszego, obok Pro Evolution Soccera, cyklu gier piłkarskich. Gra została stworzona przez kanadyjskie studio EA Sports i stanowi piętnastą część cyklu wydawanego bezustannie od połowy lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku.
Zgodnie z tradycją programiści zza Atlantyku zaserwowali nam zestaw znanych opcji, takich jak mecz towarzyski, puchar czy kariera. Autorzy pokusili się jednakże o pewną nowinkę, którą jest fakt, że w trakcie gry w premierowym trybie Be a Pro możemy zdecydować się na sterowanie nie całą drużyną, ale pojedynczym, wybranym przez siebie zawodnikiem. Atrakcyjność tego niuansu dostrzegalna jest szczególnie w trakcie potyczek wieloosobowych, gdzie każdy z osobników biorących udział w meczu może popisać się umiejętnością gry na pozycji, w której się specjalizuje. Co ciekawe, gdy postanawiamy objąć kontrolę wyłącznie nad jednym kopaczem, obserwujemy go zza pleców, podziwiając jednocześnie efekty rozmyć oraz trzęsącej się kamery.
W kwestii zwyczajnego gameplay’a poczyniono zauważalne postępy. Poprawiono m.in. funkcjonowanie obrońców - teraz charakteryzują się oni lepszym pressingiem, a przełączanie się pomiędzy defensorami nie sprawia już takich trudności jak w FIFIE 07. Dla ułatwienia nam orientacji na boisku zatroszczono się także o umieszczenie na ekranie wskaźnika, informującego nas, czy zawodnik, do którego chcemy podać, znajduje się na spalonym. EA Sports zadbało ponadto o większy wachlarz ruchów bramkarzy, co sprawia, że możemy samodzielnie decydować o ich poczynaniach podczas stałych fragmentów gry, a także wpływać na to, czy np. w sytuacji jeden na jeden golkiperzy będą czekać do końca na ruch oponenta czy może od razu postanowią interweniować wślizgiem.
Deweloperzy z Kanady w ramach wykorzystania zakupionej przed kilkoma laty licencji udostępnili nam blisko 500 drużyn z prawdziwymi składami, reprezentującymi 30 klas rozgrywkowych. Wzbogacili je ponadto oryginalnymi ustawieniami taktycznymi, a niektórym ze sławnych piłkarzy zaserwowali opcję przeniesienia ich charakterystycznych zachowań do wirtualnego świata. Przykładowo Steven Gerrard chętnie strzela z dystansu, a Ronaldinho nagminnie ośmiesza rywali widowiskowym dryblingiem.
W trybie kariery dodano z kolei możliwość organizowania przedsezonowych meczów. Prócz tego w niewielkim stopniu zmodyfikowano oprawę wizualną tytułu, a entuzjastom chwalenia się bramkami pozwolono nie tylko na zapisywanie powtórek zdobytych goli, ale również na archiwizowanie całych spotkań, co w zamierzeniu ma służyć chociażby do celów treningowych oraz instruktażowych.Mam i...nie jest tak źle jak myślałem. Gameplay lekko poprawiony, ciekawe parady bramkarzy, podwyższyli poziom trudności. Ciekawy nowy tryb sterowania jednym zawodnikiem ;] (Podobnie jak w new star soccer, gierce która na forum była bardzo popularna). Nie wiem tylko czy coś z moim kompem nie tak, czy może to wina gry - są momenty, że nie mogę nic zrobić i trace piłke :[ Graficznie ubogo, ale do premiery PES'a trzeba się czymś zająć i Fifa na te dwa miesiące chyba jest dobrym rozwiązaniem ;] Grał ktoś? Jakieś opinie? Sparing przez hamachi ktoś? 
|
Do góry
|
|
|
|
#1621567 - 26/09/2007 22:35
Re: Fifa 08
[Re: Kameleon]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2003
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1621593 - 26/09/2007 22:45
|
addict
Meldunek: 07/11/2006
|
ta tylko ciekawe jakie to bedzie mialo wymogi bo mi juz procek i pamiec siadzie grajac w coraz to nowsza odslone fify
|
Do góry
|
|
|
|
#1621877 - 27/09/2007 00:01
|
addict
Meldunek: 07/11/2006
|
tak moze i ma takei same ale wiesz na tych ich wymaganiach minimalnych to sie nigdy nie wzoruje. rany boskie 6.5 gb moj stary komp mial 5 GB caly dysk hehe
|
Do góry
|
|
|
|
#1624519 - 27/09/2007 20:39
[Re: garate_cepa]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/11/2005
|
Fifa to lipa , strasznie schematyczna i drewniana - PES rzadzi zaloz sobie temat PES (o ile takiego jeszcze nie ma) i tam sobie pisz, ze on rzadzi, to jest temat o FIFIE 08, grales w nia wogole? na KAZDYM forum, w ktorym jest temat o FIFIE pojawiaja sie fani PESa nic nie wnoszacy do tematu, piszacy tylko, ze FIFA jest be i PES rzadzi, a ja lubie grac w FIFE i grac w nia bede i nie obchodzi mnie jaki jest PES i nie chce sie tego dowiadywac w temacie o FIFIE!!!!!
|
Do góry
|
|
|
|
#1624554 - 27/09/2007 20:49
[Re: yaaho]
|
old hand
Meldunek: 30/08/2007
|
Fifa to lipa , strasznie schematyczna i drewniana - PES rzadzi zaloz sobie temat PES (o ile takiego jeszcze nie ma) i tam sobie pisz, ze on rzadzi, to jest temat o FIFIE 08, grales w nia wogole? na KAZDYM forum, w ktorym jest temat o FIFIE pojawiaja sie fani PESa nic nie wnoszacy do tematu, piszacy tylko, ze FIFA jest be i PES rzadzi, a ja lubie grac w FIFE i grac w nia bede i nie obchodzi mnie jaki jest PES i nie chce sie tego dowiadywac w temacie o FIFIE!!!!! Gralem od pierwszej wersji i moze jak mialem kilkanaście lat i na rynku pojawiła sie FIFA 97 to była niezła, dalej to już tylko i to samo, zupełny brak grywalności, schemat za schematem, gra nie zmusza do myślenia, tylko do powielania schematów.
|
Do góry
|
|
|
|
#1624595 - 27/09/2007 20:56
[Re: Samartyanin]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/11/2005
|
z tym, ze ja nie gram z komputerem, tylko ze znajomymi, schematami sie z nimi nie wygra  dla mnie granie na kompie to rzadka przyjemnosc, tak raz w tygodniu sobie pogram z kumplem przez neta i tyle  i mi sie FIFA podoba
|
Do góry
|
|
|
|
#1624618 - 27/09/2007 21:03
|
old hand
Meldunek: 30/08/2007
|
z tym, ze ja nie gram z komputerem, tylko ze znajomymi, schematami sie z nimi nie wygra  dla mnie granie na kompie to rzadka przyjemnosc, tak raz w tygodniu sobie pogram z kumplem przez neta i tyle  i mi sie FIFA podoba Ja nigdy nie gram z komputerem, PES II + PS One i nie ma lepszego.
|
Do góry
|
|
|
|
#1624664 - 27/09/2007 21:17
|
Pooh-Bah
Meldunek: 23/05/2007
|
Fifa to lipa , strasznie schematyczna i drewniana - PES rzadzi zaloz sobie temat PES (o ile takiego jeszcze nie ma) i tam sobie pisz, ze on rzadzi, to jest temat o FIFIE 08, grales w nia wogole? na KAZDYM forum, w ktorym jest temat o FIFIE pojawiaja sie fani PESa nic nie wnoszacy do tematu, piszacy tylko, ze FIFA jest be i PES rzadzi, a ja lubie grac w FIFE i grac w nia bede i nie obchodzi mnie jaki jest PES i nie chce sie tego dowiadywac w temacie o FIFIE!!!!! Wybacz mistrzu, gralem we wszystkie od 97 i tylko wyrazam swoja skromna opinie i krotkie porownanie z PES-em. Nowy temat nie bedzie konieczny
|
Do góry
|
|
|
|
|
|