Gornik Zabrze - Odra WodzislawCzynie swoja powinnosc
Tydzien temu napisalem ze chcialbym aby zabrzanski klub zagral efektywnie jak i efektownie. I tak wlasnie bylo. Wynik 4:0 do przerwy i klasyczny hat-trick Jarki mowia za siebie.
II polowa byla nudna. To trzeba otwarcie stwierdzic. Jak to mowil trener bytomian ta czesc meczu byla remisowa.
Od razu po meczu pomyslalem sobie co by bylo jakby Gornik 'przycisnal' Polonie caly mecz. Moze bylby jakis 'zabojczy' wynik ktory poszedlby w Polske. A tak zostalo skromne 4:0
Ale na meczu swoja obecnosc zaznaczyli "kibice" (specjalnie w cudzyslowiu) Polonii. Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd.
Ekstraklasa zareagowala na ten wyczyn i klub z Bytomia musi zaplacic kare, ma zakaz wyjazdowy na cztery spotkania.
Uzywajac angielskiego humoru, moglbym powiedziec ze w przerwie meczu i przez czesc II polowy wiekszosc zgromadzonych kibicow bardziej interesowala sie tym co sie dzialo w 'klatce' gosci niz na murawie.
Jutro, o godzinie 17 Odra Wodzislaw przyjedzie do Zabrza. I juz tak latwo na pewno nie bedzie. Odra jest dla mnie pewnym fenomenem. Nie jest to mocny klub, do slabych tez nie nalezy, a jednak jest to ligowy sredniak, ktory kazdemu potrafi urwac punkty.
Tak tez sie stalo tydzien temu kiedy w Wodzislawiu padl remis z faworyzowana Wisla.
Gornik mial w planie zdobycie w trzech meczach u siebie kompletu punktow. Jak narazie udalo mu sie to w 2/3. Zawodnicy sa bardzo zmotywowani co widac w ich grze.
Wprawdzie w spotkaniu z Cracovia bardziej dopisalo szczescie, ale fakt faktem trzy punkty zostaly na Slasku.
Patrzac na ostatnie wyniki obu druzyn, mozna stwierdzic ze duzo lepsze rezultaty osiaga Gornik. Gdyby nie ostatni remis Odry, jej sytuacja bylaby bardzo nieciekawa.
W sobote stadion ma byc wypelniony po brzegi. Ladna pogoda, dobre wyniki z pewnoscia przyciagna rzesze kibicow. Dla gosci zostalo przewidzianych 400 wejsciowek (bo o tyle poprosil wodzislawski klub).
Ostatnie trzy spotkania h2h :
4 kwietnia 2006.:
Odra Wodzisław - Górnik Zabrze 1:0 (1:0)
1:0 - Chmiest (k.) 33'
9 września 2006.:
Górnik Zabrze – Odra Wodzisław 2:2 (0:0)
0:1 – Chmiest 49’
0:2 – Muszalik 60’
1:2 – Aleksander 62’
2:2 – Kowalczyk (sam.) 67’
14 kwietnia 2007 r.:
Odra Wodzisław – Górnik Zabrze 0:0
Ogółem rozegrano 22 spotkania, z czego:
- zwycięstwa Górnika: 9
- remisy: 6
- zwycięstwa Odry: 7
Stosunek bramek: 34-24 dla Górnika.
Pamietam ostatni mecz Gornika z Odra. Zabrzanie grali slabiutko, majac wiecej szczescia wywalczajac remis. Z dobrej strony pokazal sie wtedy, jak to go nazywali, Desperado
(chodzi o Dariusza Dudek - ze wzgledu na owczesna fryzure).
Moze i jutro brat Jerzego pokaze sie z dobrej strony.
Dwa dni temu w ramach pucharu ekstraklasy Gornik zwyciezyl w Krakowie z Wisla 1:0.
Wtedy obie druzyny zagraly w skladach :
Wisła: Juszczyk - Thwaite, Kokoszka, Dudka (66' Kleber), Magiera - Boguski (46' Paulista), Jirsak, Mączyński (66' Cantoro), Piotr Brożek - Małecki, Ćwielong (64' Szabat).
Górnik: Sławik - Pawelec, Pazdan, Smirnovs, Marciniak - Kiżys (87' Stachowiak), Danch, Brzęczek (46' Gierczak), Madejski (70' Jarka) - Malinowski, Moskal (73' Ruszkul).
Jak widac trener Skorza oszczedzal swoj zespol. Moze to spotkanie nie mialo za duzej wartosci sportowej, ale nalezy wziasc je pod uwage, gdyz mozemy sobie wyobrazic jak zwyciestwo nad Wisla Krakow moglo jeszcze bardziej podbudowac zespol z Zabrza.
Ja osobiscie wierze, ze przelamie sie Zahorski
Dlugo myslalem nad tym meczem i wydaje mi sie ze wygra Gornik. Nie bedzie to jakias przekonujaca wygrana, ale mam nadzieje,ze przy odrobinie szczescia
, przy wsparciu swoich kibicow znow komplet punktow zostanie na Slasku.
Gornik Zabrze - Odra Wodzislaw 1 kurs 1.8 (Interwetten)
Ew. Gornik Zabrze - Odra Wodzislaw 1X kurs 1.17 (
Bwin)
------------------------------------------------------------------------------------------------
McDziarz mnie zaskoczyl. To trzeba uwazac na Legie.
Moze byc remis...
Z innych meczow widze zwyciestwo Zaglebia Lubin (tak jak pisal Ignorator), wygrana Wisly Krakow powinna okazac sie formalnoscia (ale kurs tylko 1.15).
W spotkaniu Widzewa z Cracovia czuje remis (kurs standardowy - 3.10)
Pozdrawiam