Gornik Zabrze - Polonia BytomWiele lat minelo od ostatniej konfrontacji pomiedzy tymi zespolami.
Jak wiadomo, spotkania derbowe zaliczaja sie do spotkan 'z dreszczykiem'.
Przypuszczalne skladyGornik:Peskovic- Jarczyk, Smirnovs, Papeczkis, Marciniak- Malinowski, Brzeczek, Gierczak, Kizys- Moskal, Jarka
Polonia:Zmija- Sojka, Jurczyk, Kral, Marcinkowski- Wolanski, Owczarek, Trzeciak, Radzewicz- Podstawek, Mezyk
Jak widac w ekipie z Zabrza nie wystapi Tomasz Hajto i Mariusz Pawelec.
W druzynie z Bytomia nie wystapia:
Drej, Kupis, Klepczynski, Dziolka, Plewnia (kontuzje). Mowilo sie o klopotach z barkiem Zmiji, ale on dzisiaj zagra.
Mowi sie takze o pojedynku dwoch 'dziadkow'. Jacek Trzeciak vs Jerzy Brzeczek.
Ostatnie mecze Gornik Zabrze07.09.01 Dom Cracovia Kraków 1:0
07.08.25 Wyjazd Jagiellonia 1:1
07.08.17 Dom Ruch Chorzów 1:0
07.08.14 Wyjazd Wisła Kraków 0:2
07.08.11 Wyjazd Lech Poznań 1:4
07.08.05 Dom Legia Warszawa 0:3
Polonia Bytom 07.09.01 Wyjazd Korona Kielce 0:4
07.08.25 Dom Groclin 0:2
07.08.18 Wyjazd Zagłębie S. 0:1
07.08.11 Dom Cracovia Kraków 1:0
07.08.04 Wyjazd ŁKS Łódź 0:0
07.07.28 Wyjazd Jagiellonia 1:2
StadionJak to bywa w swiecie pilkarskim spotkania tego typu przyciagaja widzow. I nie inaczej bedzie tym razem. Z tego co wiem stadion bedzie pelny. Nawet pogoda jak narazie dopisuje
Bytomscy kibice dostali 1500 biletow, czyli dwa razy wiecej niz mieli poczatkowo dostac.
Mysle, ze kibice obu druzyn (tuz obok pilkarzy) stworza wspaniale widowisko
h2hMoze kogos zainteresuja statystyki.
Ostatni mecz miedzy tymi druzynami odbyl sie 20 lat temu.
Trzy ostatnie pojedynki:
8 maja 1980 r.:
Polonia Bytom – Górnik Zabrze 0:2 (0:2)
0:1 – Rosa (sam.) 8’
0:2 – Socha 26’
6 września 1986 r.:
Polonia Bytom – Górnik Zabrze 1:1 (0:0)
Bramka dla Górnika: Urban 72’
8 kwietnia 1987 r.:
Górnik Zabrze – Polonia Bytom 4:0 (1:0)
1:0 – Komornicki 24’
2:0 – Urban 48’
3:0 – Komornicki 65’
4:0 – Szlezak 87’
Ogółem rozegrano 46 spotkań, z czego:
- zwycięstwa Górnika: 24
- remisy: 16
- zwycięstwa Polonii: 6
Stosunek bramek: 79:42 na korzyść Górnika.
PodsumowanieZabrzanska ekipa miala byc wg niektorych czarnym koniem. Tak sie narazie nie dzieje. Gornik nie gra najpiekniej, a bramki strzela albo szczesliwie (jak z Cracovia), albo po trudnych bojach.
Polonia, przez wielu skazywana na pozarcie jakos sobie radzi w naszej rodzimej ekstraklasie.
Wczoraj zostala podpisana umowa na modernizacje stadionu w Bytomiu. Moze Polonia przestanie byc 'bezdomnym' i skuteczniej powalczy o ligowe pynkty.
W dzisiejszym meczu mysle ze wygra Gornik Zabrze. Jednak nie bede gral tego za jakas duza stawke, bo zabrzanie (jak dotad) nie przekonali mnie do swojej gry.
Mam nadzieje ze dzisiaj sie to zmieni, i przed nastepna kolejka bede mogl napisac ze Gornik zagral i efektywne, i efektowne spotkanie.
Gornik Zabrze - Polonia Bytom 1 kurs 1.65W innym dzisiejszym spotkaniu rowniez widze zwyciestwo gospodarzy. Watpie zeby nowy trener Widzewa - Zub cos zmienil. Jednak kurs na Legie (ok.1.2) nie jest jakims najlepszym.
Zgadzam sie takze z 19marcin08, ktory pisze o wygranej LKSu nad Zaglebiem.
Podzielam opinie kfjatka i wielu innych o meczu Lech - Belchatow. Taki 'no bet'
Pozdrawiam