Najlepszy dowód własnie Polonia Bytom!
Awansowała z ligi trzeciej, trochę się pomęczyła walcząc o utrzymanie, okrzepła, wzmocniła i skutecznie powalczyła o Ekstraklasę sprawiając przy tym niemałą przecież niespodziankę.
Ale ile jest takich zepolow jak Polonia Bytom? To taki wyjatek potwierdzajacy regule. Ogolna prawda jest to ze tam gdzie sa pieniadze sa i wyniki.
Tym bardziej bytomianom naleza sie slowa uznania, ze z niczego zrobili cos.
Jednak to wszystko nie zmienia faktu, ze jak sytuacja w Polonii sie nie zmieni to w OE beda "chlopcami do bicia"
... W OE może 5 zza granicy jest dobrych, reszta to badziewie które zajmuje tylko miejsce młodym graczom i co z tego że będą szkółki skoro zawodnicy będą mogli sobie pograć w trzeciej lidze.
I mianowicie brak ograniczen w wystepie obcokrajowcow w OE jest dla mnie jakas glupota. Rozumiem jakby Polska miala mnostwo wysmienitych pilkarzy grajacych we wspanialych europejskich klubach, znakomite polskie kluby odnosilyby sukcesy na arenie miedzynarodowej itd.
Tak jest jak pisze Maxi. Taniej jest sprowadzic jakiegos grajka z zagranicy niz wyszkolic mlodego czlowieka.
Kiedys slyszalem taka wypowiedz z PZPN, ze mlodzi ludzie nie garna sie do pilki noznej tak jak kiedys. Jak to uslyszalem to zlapalem sie za glowe i sobie pomyslalem ze moze jak dzialacze naszego zwiazku mieszkaja w zamknietych osiedlach, to moze nie widza jak dzieci graja w pilke.
Futbol jest w Polsce popularny i trzeba to wreszcie jakos wykorzystac.
Ja do beniaminków nic nie mam, ale wolałbym w ekstraklasie oglądać Arkę i Łęczną
A ja osobiscie stwierdze ze jakos nigdy, delikatnie mowiac, za Gornikiem Leczna nie przepadalem
Teraz będą mogli sobie pograć w Młodej Ekstraklasie, nowym projekcie polskich działaczy
Czytalem o tym projekcie. I nie mam wyrobionego zdania. Ale patrzac z drugiej strony zawsze jest jakas proba zmiany obecnej sytuacji. A co to przyniesie, zobaczymy wkrotce...