Opcje tematu
#1203260 - 08/05/2007 04:48 Geologia
Killa Boom Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 21/01/2005
Orientuje się ktoś może ,jak wygląda sytuacja na polskim rynku jeśli chodzi o geologię. Ile zarabiają specjaliści w tej dziedzinie (nie chodzi mi o posadę państwową , a raczej pracę dla prywatnych firm), może ktoś ma w rodzinie geologa,lub sam jest geologiem i wie coś więcej na ten temat .

Do góry
Bonus: Unibet
#1203311 - 08/05/2007 05:01 Re: Geologia [Re: Killa Boom]
Dziabor Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/08/2005
jak sobie wyobrazasz prace geologa?? czy chodzi ci np o posade na uczelni jako doktor, czy cos w tym stylu?? czy poprostu chcesz jezdzic na wyprawy geologiczne roznego rodzaju ekspedycje w "glab ziemi"?? jako kto dokladnie chcesz pracowac?? bo geolog to szerokie pojecie!! skonczyles jakis kierunek z tym zwiazany czy dopiero chcesz isc??

Do góry
#1203361 - 08/05/2007 05:15 Re: Geologia [Re: Dziabor]
Killa Boom Offline
Pooh-Bah

Napisałem ,że chodzi mi o pracę dla jakiejś prywatnej firmy zajmującej się wykonywaniem badań geologicznych dla różnych klientów . Wiem, że posada państwowa wielkich pieniędzy nie gwarantuje. Nie skończyłem kierunku, mam zamiar taki wybrać (2 podejście do studiów). Z tego co wyczytałem w ofertach znalezionych przed chwilą w necie ,obowiązkami były by takie czynności jak np. :

# Monitorowanie procesu wiercenia otworów naftowych
# Prowadzenie geologicznej obsługi wiercenia
# Prowadzenie dokumentacji geologiczno-technologicznej wiercenia
# Techniczna obsługa aparatury kontrolno-pomiarowej
# Obsługa specjalistycznego oprogramowania

Do góry
#1205637 - 09/05/2007 01:11 Re: Geologia [Re: Killa Boom]
Killa Boom Offline
Pooh-Bah

up, wygląda na to,że Dziabor możesz coś powiedzieć na ten temat ,więc czekam \:p

Do góry
#1206529 - 09/05/2007 06:00 Re: Geologia [Re: Killa Boom]
Dziabor Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 11/08/2005
bardziej zadalem pytanie z ciekawosci, sam studiuje geografie ale na pierwszym roku mialem doczynienia z geologia historyczna i dynamiczna plus do tego praktyki w terenie. dla mnie geologia to jedna wielka udreka, do tej pory mam jeszcze warunek z geologii \:\( choc tak naprawde nie mialem mozliwosci zapoznac sie z tematami ktore ty podales. widze ze ty chcesz studiowac geologie, a zagadnienia ktore podales wydaja sie byc ciekawe, ja mialem na geologii tylko rozpoznawanie skal i mineralow, powstanie skorupy ziemskiej, co je warunkowalo, co sie dzialo w poszczegolnych erach i okresach, dla mnie tak jak juz napisalem to wielka pomylka nie mam wogole do tego glowy \:\(

mysle ze jesli wybierzesz geologie jako kierunek studiow tez bedziesz mial z tym doczynienia, plus do tego napewno jakies przeszkolenie przy sprzecie wydobywajacym surowce, i oby takze zapoznanie z metodami odwiertow i ich nadzorowaniu. naprawde ciezki kierunek studiow co mowil nam nasz doktor z AGH, ale moze warto pomeczyc sie kilka lat zeby pozniej zyc dostatnie....

zycze powodzenia

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08