Strona 1 z 3 1 2 3 >
Opcje tematu
#1201290 - 07/05/2007 14:57 Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05
rene Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 25/01/2006
Wtorek 8 maja

Wisła Płock - Dyskobolia Grodzisk 2.60 I 3.10 I 2.60
Korona Kolporter Kielce - Cracovia Kraków 1.70 I 3.40 I 4.75

Środa 9 maja

Wisła Kraków - Zagłębie Lubin 2.25 I 3.20 I 3.00
Arka Gdynia - GKS Bełchatów 3.25 I 3.25 I 2.10
Górnik Zabrze - ŁKS Łódź 2.40 I 3.25 I 2.75
Górnik Łęczna - Legia Warszawa 6.00 I 3.60 I 1.55
Lech Poznań - Widzew Łódź 1.60 I 3.45 I 5.75
Pogoń Szczecin - Odra Wodzisław 2.60 I 3.10 I 2.60

Do góry
Bonus: Unibet
#1201293 - 07/05/2007 15:14 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: rene]
rene Offline
Pooh-Bah

Tempo nasze pomarańczy takie, że buki nie nadążają z kursami

Zanim przejdę do omawiania spotkań, kilka refleksji

Najprawdopodobniej dzisiaj, tj. w poniedziałek zapadną decyzje odnośnie tego, ile drużyn spada: czy tylko Arka i Łęczna i nikt więcej, czy też tak, że oprócz wymienionych drużyn, będą spotkania barażowe.
Ja jestem za tą drugą opcją, bo rywalizacja powinna być, a baraż nie oznacza jeszcze spadku, wszystko rozstrzyga boisko
Patrzę na tabelą i widzę, że w jej dolnych rejonach "krąży" Łęczna
To budzi mój niepokój, bo jeśli okaże się, że będą baraże, to jestem gotów się założyć, iż nikt nie uwzględni przypadku szczególnego, gdy Łęczna uplasuje się na jednej z 3 ostatnich pozycji w tabeli
Wtedy na koniec rozgrywek znowu potrzebne będą zmiany, dodatkowe interpretacje, zapisy...

Cała ta afera korupcyjna i ciągłe zmiany bardzo niekorzystnie wpłynęły na przebieg rozgrywek i w jakimś stopniu je wypaczyły
Ale o tym w opisach

Do góry
#1201301 - 07/05/2007 15:36 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: rene]
rene Offline
Pooh-Bah

Arka - GKS Bełchatów

Ten mecz uważam za kluczowy dla Bełchatowa, jeśli uda się go wygrać, to GKS może przybliżyć się do tytułu - tym bardziej, że Lubin jedzie do Krakowa ( Wisła ), gdzie o punkty nie jest łatwo

Mam jednak mieszane odczucia związane z tą kolejką
Arka, z którą przyjdzie się zmierzyć Bełchatowianom, to zupełnie inna Arka w porównaniu do tej, która pojechała do Lubina
Do Lubina pojechała drużyna rozbita psychicznie, z którą poradziłby sobie Gryf Wejherowo czy LZS Trąbki Wielkie.
Lubin nie miał kłopotów i wygrał łatwo i przyjemnie...
Takiego komfortu nie będzie miał Bełchatów, bo po wstrząsie jaki świadomie lub nieświadomie wywołał Stawowy, Arka prezentuje się znacznie lepiej i u siebie będzie niezwykle groźna.
Ta drużyna ma światełko w tunelu, które świeci z mocą tysięcy luxów, za sprawą zapowiedzi właścicieli, którzy chcą stworzyć drużynę z aspiracjami na europejskie puchary.

Bełchatowian czeka ciężki bój w Gdyni i wcale nie jest powiedziane, że zakończy się on sukcesem, czyli zgarnięciem całej puli ( a domniemam, że wielu będzie obstawiać 2 )
Arka ma dobry i grożny zespół, który zadomowił się na bezpiecznym miejscu. Gdynianie będą chcieli się pokazać, że nie są gorsi od najlepszych, zagrają na luzie
GKS jakby budził się z małego letargu, ale czy nastąpiło pełne przebudzenie, tego po meczu ze słabiutkim Górnikiem Zabrze powiedzieć nie można
Jak dla mnie NO BET

Do góry
#1201313 - 07/05/2007 16:11 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: rene]
rene Offline
Pooh-Bah

Wisła Kraków - Zagłębie Lubin

Mecz prawdy dla Zagłębia. Jeśli Lubinianie chcą sięgnąć po tytuł, to swoją wartość powinni udowodnić w takim meczu, jak najbliższy w Krakowie.
Dla wielu zawodników wyprawa do Krakowa będzie swoistą podróżą sentymentalną, bo warto przypomnieć, iż siła Zagłębia wykuwała się jeszcze pod wodzą Franka Smudy w pucharowych meczach z krakowską Wisłą...
Dobrze pamiętam jak po remisie u siebie Lubin pojechał do Krakowa i w ostatnich minutach strzelił bramkę i wyeliminował faworyzowaną Wisłę.
Dziś Zagłębie okrzepło, wzmocniło się i jest to już dojrzała i klasowa ( jak na polskie warunki ) drużyna.
Do Krakowa nie jedzie się w roli faworyta, ale Wisłę ograć można
Czy uda się to wiceliderowi?

Kolega Ignorator pisze, że Zagłębie jest teraz w wybornej formie i wydaje się nie do zatrzymania. Coś w tym jest, bo Korona w Lubinie wiele do powiedzenia nie miała
Niestety, są też złe wieści. Nie zagra Michał Chałbiński, a pod znakiem zapytania jest występ Roberta Kolendowicza, któremu odnowiła się kontuzja. Marcin Pietroń, który w dwóch ostatnich meczach strzelił 3 bramki, jakoś mnie nie przekonuje. W tym sensie, że jest to młokos, a Kraków to mogą być zbyt wysokie progi dla tego utalentowanego zawodnika.
Wisła też przystąpi osłabiona, bo czerwone kartki ujrzeli Paulista i Baszczyński. Trudno będzie ich zastąpić
ja spodziewam się, że Zagłębie zagra na swoim normalnym-wysokim poziomie. Pytanie jak zagra Wisła?
Czy Biała Gwiazda jest w stanie zmobilizować się na to spotkanie tak samo jak na Legię?
Moim zdaniem nie.
Czy Biała Gwiazda jest w stanie zagrać drugie takie spotkanie, jak te z Legią. Trudno powiedzieć, bo Krakowianie nie potrafią ustabilizować formy.
Moim zdaniem będziemy ogladać mecz walki, z akcentami położonymi na defensywę
Wielu bramek w Krakowie raczej nie będzie, a wynik oscylować powinien w okolicach remisu
Moje typy na ten mecz to:
under 2.5 bramki i remis

Do góry
#1201487 - 07/05/2007 18:46 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: rene]
kfjatek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 01/09/2004
Przed tą kolejką mówiłem sobie że zagram mocniej na Legię w Łęcznej. Czekałem tylko jaki kurs zaproponują nam buki? ~1.6 chyba nie jest najgorszy i ja go biorę.

Górnik Łęczna - niedawno miałem okazję widzieć tą drużyne w Poznaniu. Spodziewałem się że chłopaki będą przysłowiowa "gryść trawę" - nic z tego, walki z ich strony specjalnej nie było. Lech prezentując się w tamtym meczu żenująco, wygrał bez większego problemu 1-0. Dawno nie widziałem tak słabego teamu jak Górnik przy ul.Bułgarskiej.
Kolejne mecze i przegrane 5-1 w Gdyni i 3-0 w Łodzi, pokazują iż to nie przypadek.

Legia jak to Legia. Forma może nie jest olśniewająca, ale dosyć solidna i myślę że powinni spokojnie wymęczyć 3 pkt w tej kolejce.
--
2 mecz w tej kolejce który mnie zaciekawił to pojedynek Pogoni z Odrą. Jeśli tylko mecz będzie "czysty" to nie widzę tu innego rozstrzygnięcia jak X2.
Jedno mnie bardzo interesuje - czy zagra znowu tenbrazylijski "bramkarz"!? \:D (Majdan ponoć lekka kontuzja, nieoficjalnie - konflikt z Baniakiem). Czy ktoś ze Szczecina może podać jakieś info?

I na koniec:
Jakim cudem Pogoń nie dostała karnego w W-wie?!

Do góry
#1201533 - 07/05/2007 19:19 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: kfjatek]
Pierre_77 Offline
stranger

Meldunek: 07/05/2007
Majdan w C+ za dużo nagadał na prezesa Miedziaka. Na 99% nie wystąpi w następnym meczu.

Do góry
#1201873 - 07/05/2007 21:14 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: Pierre_77]
Ignorator Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/10/2005
Dziwna sytuacja była z Radkiem. Podobno prezes Miedziak naciskał na trener Baniaka aby między słupkami zagrał Gu. Podobno klub chciał wypromować tego zawodnika i za pewne sprzedać. Po wczorjaszej wypowiedzi Majdan na pewno nie zagra do końca sezonu. W końcu w jego wypowiedzi widać było, że konflikt w klubie jest spory, zwłaszcza między nim i prezesem. Swoją drogą to ciekawie, że prezes ustala wyjściową jedenastkę :D. Naprawdę jak patrzy się na to co dzieje się z Pogonią to przykro patrzeć.

Pozdrawiam

Do góry
#1201882 - 07/05/2007 21:17 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: rene]
Tijk Offline
enthusiast

Meldunek: 21/03/2007

Górnik Łęczna - Legia Warszawa 19.00

Na pięć kolejek przed końcem sezonu OE cały czas nie wiadomo tak naprawde o co grają piłkarze z Łęcznej, czy o utrzymanie a może o drugą czy trzecią lige ? Ciągle nieznane są zasady baraży i spadku z ligi, jest to zjawisko jak dla mnie nie do końca normalne. Być może niepewna sytuacja Górnika w lidze dekoncentruje bądz nawet zniechęca piłkarzy do walki o jakiekolwiek punkty. Zawodnicy grają na poziomie drugoligowego średniaka, nie potrafią skonstruować dogodnej akcji, popełniają dużo błędów w obronie (bo przeważnie przez cały mecz się bronią). Nie ma co rozwodzić się nad grą Łęcznej, bo raczej kazdy wie jaka to słaba drużyna w tej rundzie. Myślę, że jeżeli wszystko pozostanie tak jak jest i PZPN nie zdegraduje karnie Górnika i Arki to spadkowiczów już znamy, bo wątpie aby któraś z drużyn - Pogoń, Wisła czy właśnie Górnik były w stanie odrobić 8pkt straty do Widzewa. No może Wisła jakimś cudem, bo im się zawsze udawało, ale mam nadzieje, że moje długoletnie marzenie się spełni i Wisła bedzie gościć u siebie od następnego sezonu drugoligowe drużyny.
Legia. Dla niej ten sezon jest przegrany, walcząca o mistrzostwo kraju drużyna odpadła w rywalizacji chyba już po rundzie jesiennej. Na pocieszenie zostaje jej Puchar Intertoto, ale aby w nim zagrać podopieczni Zielińskiego muszą mieć się na baczności, ponieważ w walce o Intertoto liczy się jeszcze większy przegrany tego sezonu - Kolporter mający tyle samo punktów. Przy odrobinie szczęścia do walki włączyć się może Wisła Kraków mająca 3 pkt straty. Jak widać 3 miejsce dla Wojskowych nie jest takie pewne więć muszą oni wygrywać mecze a przede wszystkim takie mecze jak ten. W niedziele w meczu z Pogonią Legia nie zaprezentowała się z bardzo dobrej strony ale i tak wystarczyło to aby wygrać 3-1. Ma wielka nadzieje, że w środowym pojedynku zawodnicy nie zlekceważą rywala i wymęczą 3pkt. Stawiam już dziś na to spotkanie, bo zapewne kursy na 2 będą leciały w dół.

Mój typ: 2 @ 1,6

Do góry
#1201936 - 07/05/2007 21:32 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: Tijk]
drfocus Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/03/2006
Wieczorek nie jest już trenerem Korony!SERWIS 14.00 Ryszard Wieczorek nie jest już trenerem pierwszoligowych piłkarzy Kolportera Korony Kielce. Jak się nieoficjalnie dowiedziało Radio Kielce, taka informacja zostanie przekazana dziennikarzom na konferencji prasowej, którą zaplanowano na godzinę 15.00. W pięciu kolejkach – pozostałych do zakończenia sezonu orange ekstraklasy – kielecki zespół poprowadzi najprawdopodobniej szkoleniowiec rezerw Arkadiusz Kaliszan. Choć kontrakt, który ma podpisany Ryszard Wieczorek z Kolporterem Koroną, wygaśnie dopiero 30 czerwca to ostatnie cztery porażki z rzędu – w tym ta w finale Pucharu Polski z Groclinem Grodzisk Wielkopolski– wyczerpały cierpliwość kieleckich działaczy i właściciela klubu Krzysztofa Klickiego. Ryszard Wieczorek pracę z kielecką drużyną rozpoczął w grudniu 2004 roku, kiedy zastąpił na stanowisku szkoleniowca Dariusza Wdowczyka. To pod jego wodzą Korona awansowała do ekstraklasy i w pierwszym sezonie zajęła wysoką piątą pozycję.

Informacja z Radia Kielce

Do góry
#1202396 - 08/05/2007 00:25 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: drfocus]
Stalion Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/10/2006
Jesli jestesmy juz tak przy trenerach to ciekawa oferte pracy laczy sie z Dariuszem Wdowczykiem. Wrobelki cwierkaja ze ma isc zarabiac do Livingston. \:D Wlasciwie ktos musial zaczac ten exodus trenerow na wyspy \:p

Tak sobie przejrzalem szybko oferte na srodek tygodnia:D i stwierdze ze :
1. Arka - GKS Belchatow
Zdziwil mnie prezes klubu nadmorskiego ;\) gdy mowil o swoich planach. A Krauze jak sie za cos weznie to robi to dobrze. Gdyby Arka grala w II lidze mialaby i tak zagwarantowany budzet w wysokosci 10 mln zl (co byloby absolutnym rekordem), a pilkarze zarabialiby tyle samo co teraz (premie tez takie same). To czyni ich juz na starcie faworytem w II lidze \:D (zakladam oczywiscie ze PZPN cos zrobi z tym fartem).
Do Gdyni przyjezdza ekipa walczaca o mistrza. Zagralbym czysta 2, lecz nie wiem czemu czuje remis. Heh...
Arka - GKS Belchatow X2

2.Gornik Leczna - Legia Warszawa 2
O tym meczu juz chyba wszystko zostalo powiedziane. ;\)

3.Wisla Krakow - Zaglebie Lubin
Wisla, Wisla.... poplynela w tym roku. Bardzo slaby mecz w Wodzislawiu, Baszczynski za niesportowe zachowanie czerwona kartka (srodkowy palec w strone kibicow z Wodzislawia). Potrzeba gruntownej przebudowy. Tak sobie mysle ze Wisla w tym sezonie przypomina mi troche Bayern. Z taka roznica ze zespol z Monachium ma wiele planow, ktore maja pomoc w powrocie na szczyt ;\)
Ogolnie w tym meczu za mala stawke sklanialbym sie do remisu.
W sezonie jesiennym tez przewidywalem remis, to moze szczescie sie znow usmiechnie ;\)
Wisla Krakow - Zaglebie Lubin X

4.Pogon Szczecin - Odra Wodzislaw
Zespol gosci jest zespolem ktory mnie najbardziej zaskakuje w tej rundzie. Wodzislaw pobil swoj rekord meczow bez porazki. Atmosfera w tym klubie jest bardzo dobra (troche inaczej niz w Szczecinie).
W ostatnim meczu Odra mogla nawet wyzej wygrac z Wisla, ale jak sie skonczylo to wiemy ;\)
Jednakze jakas moja intuicja mowi mi ze i tu bedzie remis. Ale postawilbym tak:
Pogon Szczecin - Odra Wodzislaw X2

5.Gornik Zabrze - LKS Lodz
Nie bylbym soba gdyby nic nie napisal o Zabrzu. Nie bede narzekal jak to ostatnio caly czas robie na forme Gornika, bo doszedlem do tego ze nie ma to sensu. Marek Motyka, jako przyjaciel prezesa Szustera , ma zapewniona prace do konca sezonu. Chociaz tak mysle, ze malo byloby tych chetnych ktorzy mogliby zastapic trenera Zabrzan. Nie wiem jak podejda do spotkaniu oba zespoly, co troche stawia ten mecz w swietle 'no bet'.
A tak nawiasem mowiac jak sobie mysle o LKS to przypomina mi sie Igor Sypniewski. Oj, rozszalal sie na ostatnim meczy \:D \:D \:D
Gornik Zabrze - LKS Lodz no bet

A tak sobie jeszcze mysle, ze moze swoj dorobek strzelecki poprawi czarnoskory zawodnik pochodzacy z Zimbabwe (grajacy w Groclinie), ktorego mialem okazje pierwszy raz widziec w Zabrzu ;\) \:D

Pozdrawiam

Do góry
#1202426 - 08/05/2007 00:35 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: drfocus]
jappa Offline
old hand

Meldunek: 07/01/2005
Witam ,ja sobie wybrałem 3 meczyki z naszej ligi które puszczę..
Lech -Widzew
Sądzę ż elech pójdzie za ciosem i wygra z widzem,widzew niby sobie już zapewnił byt w lidzę..Obydwie drużyny grają o prestiż,chocby przy dobrym układzie czego niewolno wykluczyć matematyczne szanse na puchar intertoto Lech ma..Ale to tylko taki wniosek ..Smuda gra o swój angaż ,czyli o szansę prowadzenia drużyny kolejorza w przyszłym sezonie...Jedno co nie można odmowić gospodarzom to napewno kibiców którzy będą wspierać swoich pupili ..Mój typ :1

Łęczna-Legia
Jestem wielkopolaninem więc moj stosunek do warszawiaków jest znany...Gospodarze ostatnio graja tragicznie,żal mi tej drużyny gdyż gra tam paru fajnych chłopaków...Legia ostatnio zaczeła grac lepiej ,ale widząc politykę transferową tej drużyny też nienapawa optymizmem...Jestem ciekaw czy doczekam sie czsów gdzie klub będzie się opierać na swoich wychowanków(atletic bilbao,ajax)Moj typ: 2

pogoń-Odra
Pogoń z sezonu na sezon dostarcza swoim kibicom coraz więcej rozczarowań...Jest to wstyd dla kibiców że takie miasto opiera się na jakiś zawodnikach którzy nie potrafią grać w piłkę...Chcialbym znac relację między trenerem a Ptakiem,i nazwisko następnego trenera który poprowadzi Pogoń w 2 lidzę..Odra jest to zespół środka który raz poraz walczy o utrzymanie w lidzę....Sądzę że stać ją na wygranie tego meczu ,moj typ x2

Do góry
#1202808 - 08/05/2007 03:07 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: jappa]
rene Offline
Pooh-Bah

Zagłębie, Korona i Cracovia zdegradowane?

Według doniesień Życia Warszawy najpóźniej za dwa tygodnie wrocławska prokuratura przedstawi dowody korupcyjne przeciwko Zagłębiu Lubin, Koronie Kielce i Cracovii.
W dalszej części artykułu możemy przeczytać komentarz pewnej - wpływowej - w polskim futbolu osoby: "Klubu z Lubina nie wybronią nawet układy polityczne - poleci do II ligi jak wszyscy pozostali. Sprawa jest pewna".

Źródło: http://ekstraklasa.wp.pl/kat,1740,wid,8850569,wiadomosc.html?rfbawp=1178560921.567&ticaid=13b3c

Dziś też nie ma decyzji w sprawie spadku
Ponoć w czwartek

Najbardziej mi jednak żal drfocusa
Chcąc przekazać najświeższe informacje o Koronie będzie się musiał zapisać do kółka łowieckiego \:D

Do góry
#1202821 - 08/05/2007 03:09 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: jappa]
Tijk Offline
enthusiast

Meldunek: 21/03/2007

Co do meczu Wisły z Zagłębiem, moim zdaniem - co wielu pewnie zdziwi - faworytem tej konfrontacji jest Wisła. Mimo, że w tym sezonie gra słabo to na swoim terenie jest praktycznie nie pokonana (przegrana jesiennią z GKS - pierwszy raz od 5lat!). W bardzo dobrej formie, nie powiem w życiowej jest Dolha i to jemu w dużej mierze Wisła zawdzięcza punkty. Drużyna na pewno zmobilizuje sie na to spotkanie bynajmniej tak jak na legię bo walczy o intertoto, ale czy sama mobilizacja wystarczy okaze sie za dwa dni.
W Zagłębiu siłą zespołu są pomocnicy: Piszczek, Łobodziński, Iwański, Kolendowicz i na spicy Chałbiński który nie zagra do końca sezonu, nie pewny jest występ Kolendowicza tak więc jest to spore osłabienie ofensywne. Jestem za Zagłębiem i trzymam kciuki za mistrzostwo jednak w tym meczu o wygraną będzie trudno, dlatego jakbym był zmuszony stawiać to mój typ X2

Do góry
#1202830 - 08/05/2007 03:13 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: rene]
drfocus Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/03/2006
spoko, spoko o nic się nie bój już kiedyś gdzieś czytałem artykuł z Życia Warszawy, że Korona ma być zdegradowana. Coś chyba Michał Sołowow nie za bardzo się cieszy z Korony w pomaranczy \:D

Swoją drogą jeśli udowodnią, ze Korona kupowała to jestem za tym żeby ich zdegradowac nawet do A klasy!! Ale będą mecze ciekawe, hehehe

P.S. Nie łowie ryb, jeno na grzyby czasem chodze \:\)

Do góry
#1202995 - 08/05/2007 03:53 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: drfocus]
rene Offline
Pooh-Bah

Originally Posted By: drfocus

P.S. Nie łowie ryb, jeno na grzyby czasem chodze \:\)

Łowieckiego nie wędkarskiego, czyli z Klickim i byłym trenerem reprezentacji Polski, Pawłem J. na polowanie \:D

A swoją drogą widzę analogie do Legii. II trener przejmuje drużynę i ma ją zmotywować, kary finansowe dla piłkarzy...
Nie najlepiej mi to wszystko wygląda

Korona - Craxa NO BET

Do góry
#1203090 - 08/05/2007 04:15 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: rene]
Legia Offline
The Famous McD

Meldunek: 17/02/2005
Poprostu czysta intuicja , porównanie układu sił i obecnej formy oraz biorytmów ;\) zespołów podpowiada mi że ta kolejka pomarańczy będzie stała pod znakiem remisów.

Lech Poznań - Widzew Łódź X
Pogoń Szczecin - Odra Wodzisław Śląski X
Wisła Kraków - Zagłębie Lubin X
Korona Kielce - Cracovia X

w pozostałych meczach też remisy niewykluczone...szczególnie nie wydaje mi się że Bełchatów wyjedzie zwycięski z Gdyni...

remisy remisy się posypią mości panowie

AVE (L)

Widzę same suche analizy. Przeczucie w bukmacherce jest ważną rzeczą, ale ja wychodzę zawsze z założenie, że forma zespołu, kontuzje czy konflitky w zespole są solą futbolu i bukmacherki. .::Think Twice::.

Edited by Ignorator (08/05/2007 04:25)

Do góry
#1203367 - 08/05/2007 05:16 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: Legia]
blackjack Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 29/10/2004
po poprzedniej udanej kolejce
zdecydowałem się zagrać
Widzew gol kurs 1,6 mozna dolożyć lech gol 1,1
jestem przekonany że będzie to mecz z dużą ilością sytuacji i goli
Widzew nie jest tak dobry w obronie jak pokazują ostatnie wyniki ale z przodu już grają coraz lepiej
mecze miedzy Widzewem a Lechem były zawsze interesujące i tak będzie tym razem oby dwie drużyny łaczy osoba Franza Smudy a na trybunach będzie święto z Łodzi wybiera nas się ponad dwa tysiace kibiców( w tym ja ) i mysle że overek 2,5 lekko siądzie w tym meczu
jakby miał coś jeszcze zagrać to grałbym Reiss gol mysle że wkroczy w tym spotkaniu do klubu 100
podsumowując gram Widzew gol over 2,5 to grubiej
a delikatniej remis i dokładny wynik 2-2 choć jak Kolejorz wygra to też się dla nas nic nie stanie a bedzie coraz blizej mój długotermiowy zakład lech lepszy od łksu

Do góry
#1203584 - 08/05/2007 06:08 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: blackjack]
Ignorator Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/10/2005
Lech Poznań
VS
Widzew Łódź
Typ: Lech Poznań

„ 99 bramek niech żyje, żyje nam” już tylko jedna, naprawdę tylko jedna bramka dzieli Piotrka Reissa od klubu „100”. „Reksio” w wywiadach nie krył, że chciałby, aby ta setna bramka padła w meczu z warszawską Legią, ale przed nami jeszcze dwie konfrontacje ligowe. Z taką formą strzelecką Reiss nie da rady. Fani Lecha Poznań, aż tak bardzo tym się nie przejmują w końcu „poznańska lokomotywa” ruszyła z takim impetem, że ciężko powiedzieć, kto można zaciągnąć im hamulec ręczny?. Wydaje mi się, że tym zespołem nie będzie Widzew Łódź, ale po kolei. Lech Poznań w ostatnich czterech meczach zdobyły, aż dziesięć punktów. Naprawdę coś niesamowitego pamiętamy jak na początku rundy gra „Kolejorza” wyglądała bardzo źle a teraz zespół przeżywa swój renesans. Czasami narzekamy na efekty pracy trenera Franciszka Smudy, ale widać po ostatnich wynikach, że zespół jest bardzo dobrze przygotowany do sezonu. Tyle tylko, że forma przyszła w środku rundy. Niestety pecha nadal ma Henry Quinteros, który w meczu rezerw doznał kontuzji. Na szczęście uraz nie jest groźny i piłkarz ma szansę zagrać z łódzkim Widzewem. Jeśli Lech nadal będzie prezentował się tak imponująco to nie można wykluczyć sytuacji, że „Kolejorz” znajdzie się w czołowej szóstce na koniec sezonu ligowego. Nie tylko Lech Poznań imponuje w naszej lidze. Podobnie sytuacja wygląda w Widzewie Łódź, który potwierdził swoją dobrą formę wygrywając, aż (3:0) z Górnikiem Łęczna. Znowu bohaterem Łodzi został Stefano Napoleoni, który po prostu imponuje. Niestety nie zbyt dobre wieści dla fanów Widzewa ma sztab medyczny. W tym spotkaniu zabraknie głównych architektów zwycięstwa z Łęczną. Kontuzję z gry wykluczyły pomocników: Sławomira Szeligę i Łukasza Juszkiewicza. Także poza treningiem jest Mateusz Broź. Tym samym widzimy, że trenera Michała Probierza i jego piłkarzy czeka ciężkie zadanie w Poznaniu. Myślę, że dobra passa Widzewa skończy się w tym meczu. Zespół w poprzednich kolejkach zdobył bardzo ważne punkty w kontekście utrzymania się w lidze. W tym spotkaniu może zabraknąć argumentów, który były by w stanie przeszkodzić gospodarzą w odniesieniu kolejnego efektownego zwycięstwa. Pozostaje pytanie czy popularny „Reksio” strzeli setkę?. Odpowiedź poznamy po końcowy gwizdku sędziego Pawła Gila.

Pozdrawiam

Do góry
#1203816 - 08/05/2007 07:24 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: Ignorator]
rene Offline
Pooh-Bah

Do tej pory skupiłem się na meczach drużyn, które o coś grają, czyli GKS Bełchatów i Zagłębie Lubin
Po przeczytaniu analiz Ignoratora dot. wtorkowych spotkań ( w blogu ) nasunęło mi się kilka refeleksji

Wisła Płock - Groclin
Groclin de facto o nic już nie gra. Cel, czyli Puchar Polski, został osiągniety, teoretycznie można spocząć na laurach
Moim zdaniem jest to teza bardzo uproszczona, bo wystarczy spojrzeć na tabelę, a okaże się, że wioększość stawki gra o kapelusz gruszek, co np. nie przeszkodziło Wiśle w rozegraniu świetnego spotkania z Legią. Takich przykładów jest wiecej.
Gdyby piłkarze Groclinu spoczęli teraz na laurach, byłoby to największą głupotą w ich wykonaniu. Drużyny hartują się w walce, a Grodziszczanie grać będą w pucharze UEFA, więc trzeba grać już dziś, wygrywać i przyzwyczajać się do zwyciestw w każdych okolicznosciach. Jest tam Skorża, jest Kopa, jest szeroka kadra i nie wierzę, by zespół ten komuś czy cos odpuścił czy podarował.
Na drugim biegunie jest Wisla Płock, która niby się odbudowała po zmianie trenera. Z tą tezą bym poczekał, bo Wisła raptem osiągnęła dwa remisy z Koroną, która akurat jest totalnie bez formy, oraz z Cracovią, która po kilku udanych spotkaniach też gra fatalnie.
Te dwa remisy to za mało, moim zdaniem, by mówić o nowej jakości w grze nafciarzy, choć poprawa bez wątpienia jest.
Wisła Płock walczy o uniknięcie baraży, choć tak naprawdę niewiadomo, ile drużyn w barażach będzie musiało grać
Gdybym miał typować, to faworyta upatrywałbym pomimo wszystko w gościach. Groclin to obecnie jedna z lepszych drużyn w ekstraklasie. Grają równo, świetnie w defensywie, ostatnio otrząsnęli się z remisów i zwyciężają. Mają bardzo groźnych napastników i pomocników.
Ostatnio w świetnej formie są Majewski i Lato, groźni jak zwykle jest Sikora i Piechniak, nieobliczalni Chinyama i Ivanowski. A są jeszcze Rocki, Goliński.
Wszystko to wsparte bardzo solidną defensywą i myślą taktyczną.
Martwi mnie to, czy u niektórych graczy Groclinu nie będzie ubytku sił, bo grają oni co 3 dni. Trener Skorża oszczędzał niektórych graczy i manewrował składem, ale nie wszystkich.
W tym meczu jak widzę X2
Zwycięstwa gospodarzy też wykluczyć nie można
Raczej odpuszczę sobie ten mecz

Do góry
#1203853 - 08/05/2007 08:11 Re: Orange Ekstraklasa - 26 kolejka 8/9.05 [Re: rene]
rene Offline
Pooh-Bah

Korona - Cracovia
Nie wiem, czy to jest koniec. Moim zdaniem nie, bo Korona to zespół młody, mało doświadczony, z którym trzeba popracować. Korona zakończyła pewien etap. Zbyt pochopnie i zbyt nerwowo!

Podałem dziś informację, że spadkiem zagrożone jest Zagłębie Lubin, Korona i Cracovia.
Lubin to dla mnie - i nie tylko dla mnie - to żadna nowość
Zestawiłem tę wiadomość ze zmianą na stanowisku trenerskim w Koronie. "Zmiana" ta jest dla mnie o tyle zaskakująca, bo raczej wiadomo, że zlocisto-krwistych obejmie Janas, który jest bez pracy
Dlaczego nie teraz?
Być może Korona rzeczywiście zamieszana jest w aferę.
W klubie zapewne wiadomo więcej
W jakimś stopniu wyjaśnia to, dlaczego drużyny nie objął Janas już teraz, dlaczego Klicki bawi się w takie chocki-klocki i pierwszym trenerem zostaje osoba bez licencji.

Skoro jesteśmy już przy spekulacjach, to jest jeszcze jeden scenariusz i to bardzo prawdopodobny.
Jeśli Lubin zostanie zdegradowany, to przepustkę do pucharów otrzyma 3 drużyna ekstraklasy ( Lubin będzie pierwszy lub drugi )
Czyli Legia, Korona, a moze nawet kto inny...
3 miejsce może okazać się bardzo cenne
Zatem decyzja o powierzeniu zespołu Kaliszanowi może wyjść bokiem

Ja nie wierzę, by w Kielcach zadziałał "efekt Zielińskiego"
Zespół jest rozbity, ale chyba najmniej psychicznie.
Po przegraniu PP z zawodników uszło powietrze, choć już wcześniej widać było, iż tego powietrza nie było za dużo.

Przyczyn słabszej postawy Korony jest wiecej.
Patrząc na to z boku ja widzę 3 zasadnicze
1. Chciano złapać 2 sroki za jeden ogon i w którymś momencie zabrakło sił.
2. Zespół nie ma lidera, który w trudnych chwilach wziąlby ciężar gry, wpłynął na innych
Ot choćby kogos takiego jak Piechna, który w trudnych chwilach potrafił strzelać bramki ( Grajcie do mnie, a ja resztę załatwię ) To działało! Piechny nie udało się zastąpić, w innych formacjach też nie znalazł się lider. Nie ma kto trzymać defensywy, nie ma komu przytrzymać piłki, pokierować grą, nie ma komu strzelać bramek. Wreszcie nie ma kogoś, kto potrafi opie...lić resztę jak potrzeba.
3. Przyszedł taki moment, że Korona pokupowała sporo zawodników.
Mi się wydaje, że Ryś Wieczorek nie zapanował nad tym towarzystwem, nie było rywalizacji czy rotacji, podejrzewam, że cześć graczy była bardzo niezadowolona ze swojej pozycji, inna grupa zbyt łatwo dostawala miejce w pierwszym składzie.

Czy Kaliszan moze to zmienić. Osobiście bardzo wątpię, bo w przeciwieństwie do Zielińskiego w Legii nie ma on żadnego autorytetu. Tu doszukiwał bym się podobieństw do Wisły.
Trzeba też pamiętać, że Koroniarze mają prawo być zmęczeni rozgrywkami. Tu nie było zbyt wielu rotacji i oszczędzania zawodników

Trudno mi wskazać z czego wynika słabsza postawa Cracovi w ostatnich mczach. Czy jest to tylko słabsza podstawa, czy jakiś konflikt wewnątrz.
Ja o Majewski nie mam dobrego zdania, bo pamiętam, jak rozwalił on Amikę. Nie przekonują mnie jego metody pracy i... laptop.
Narzędzia w nowoczesnym futbolu są potrzebne, ale też nie mozna przeliczać wszystkiego na metry, kilogramy, jednostki treningowe, itp.
Jakaś równowaga musi być.
Poza tym trener powinien dopasować taktykę do graczy, którymi dysponuje, tak by wykorzystać to, co w nich najlepsze, a nie dopasowywać graczy do wymyślonej przez siebie taktyki
w drugoligowym Widzewie to mogło zadziałać, bo tam nie było gwiazd, a nadto Widzew zawsze był drużyną walczącą, z charakterem. W Cracovi wyglada to trochę inaczej inaczej też tych graczy prowadził Stawowy. Coś pękło, moim zdaniem
Tego meczu też nie podejmuję się typować
W takiej dyspozycji, w jakiej są oba zespoły, wszystko się moze zdarzyć

Do góry
Strona 1 z 3 1 2 3 >

Moderator:  Akhu, Biszop, Ojro