Mam propozycję takiego bloku :
wg modelu (choć cięzko to w tym kuponie takowe wydzielić):
1. "super pewne"
2. "prawie pewne"
3. "wielka niewiadoma".
----------------------------------------
LP ZESTAW PAR BLOKI
1 Hamburg - Stuttgart ........1X2
2 Hannover - B. München .....1X2...
3 Schalke - Bor. M'gladbach 1111X......
4 Arsenal - West Ham 11X21......
5 Blackburn - Aston Villa .....1X2...
6 Middlesbrough - Watford 1X111......
7 Reading - Liverpool .....1X2...
8 Sheffield Utd - Newcastle ........1X2
9 Wigan - Bolton ........1X2
10 Portsmouth - Man. United .....1X2...
11 Auxerre - Bordeaux ........1X2
12 PSG - Le Mans .....1X2...
13 Zaragoza - Barcelona .....1X2...
14 Athletic Bilbao - Vale... ........1X2
pierwszy blok : superpewne rozpisałem z typów:
3 Schalke - Bor. M'gladbach 1X
4 Arsenal - West Ham 1X2
6 Middlesbrough - Watford 1X
Z zero lub jednym błedem bez rozrózniania jaki to błąd, (dołozyłem niespodziankową 2 kę w meczu derbowym Arsenalu z WH i wyszło 5 kombinacji.
w Pozostałe bloki wpisałem typy 1X2 i tu
prośba do typerów o skracanie typów do typów dwu drogowych tam gdzie jest to mozliwe oczywiscie. No i jeżeli to możliwe to założenie marginesu błedów dla każdego z bloków.
Oczywiście podział na bloki moze byc inny, ważne aby np blok "superpewne" zawierał mało błedów. a bloki pozostałe stoniowo wiecej błedów.
Jest też inny sposób zagrania takiego kuponu (który ja preferuję ale większości grajacych on sie nie podoba) gdzie rozkład na bloki jest trudny a mecze trudno przewidywalne. Dla przykładu blok 1 mozna rozpisac tradycyjnie tak jak w przykładzie powyżej, rozpis daje 5 zakładów. Pozostaje 11 meczy podzielonych na dwa bloki 6 meczy "prawie pewnych" i 5 meczy "wielka niewiadoma".
W blokach tych nic nie typujemy w generacji biorą udział wszystkie typy (1X2) zakładamy tylko zakres błedów dla każdego z bloków. Typowanie mozna w ograniczony sposów stosować w bloku "prawie pewne" gdzie typer potrafi ograniczyć typy do zakresu "podpórki". I zamiast typów 1X2 generator typuje z typów 1X. Ale musi to byc naprawdę doby fachowiec. Wiem z doswiadczenia że "pewniaki" lepiej wchodza w typach 40-50% dla gospodarzy niz w typach faworyzowanych 80-90%. Najczęsciej zakłady kładą :fuksy wchodzące na meczach faworytów.
A wiec, wracając do przykładu bloki dzielimy na marginesy błedów:
blok 1. "superpewne" mamy 0 do 1 błedów
blok 2. "prawie pewne" zakładamy 2 .. 4 błedów
blok 3. "wielka niewiadoma" zakładamy 2 .. 5 błedów
Teraz zakładamy ile chcemy wyłozyc kasy i mamy np w budżecie 1000 zł. czyli możemy posłać 2500 kuponów. Poniewaz blok "superpewny" zajął nam 5 pozycji wiec pozostanie nam 500 pozycji na 2 bloki a więc na kazdy blok odpowiednio np 20 i 25. lub np 10,50 jezeli jeden z bloków potraktujemy jako "prawie pewny" w którym typer popełni najmniej błedów. W blokach tych można typy na okresloną ilość błedów powierzyc dalej generacji losowej (ale z naprowadzeniem) poniewaz nawet najlepszy typer nie jest w stanie tak wytypować aby w tak małej ilosci kuponów zapewnic typowanie bezbłedne. Uzasadnieniem bedzie przykład że Niemcy na łatwych kuponach 4-5 błedow grali na 35 tysiecy zakładów.
wówczas otrzymamy kupon z zakładami od 4 do 10 błedów to jest gra o małe, srednie i duże pieniądze. Na bardziej konkretna ilość błedów można odfiltrowac zakłady juz pózniej juz w całości po bloku.
ps:
Prosze też o uzywanie jednolitego nazewnictwa (to tylko propozycja rózne są nasze przyzwyczajenia ale znakomicie to ułatwi porozumienie):
fuks to typ przeciwny do rozkadu typów procentowych
np w typie procentowym 50% 30% 20% fuksem jest typ 2 (20%).
podpórka to typ środkowy do rozkadu typów procentowych
np w typie procentowym 50% 30% 20% fuksem jest typ X (30%).
okreslenie
błąd określa ilość
podpórek i
fuksów łacznie bez rozrózniania czy to jest
podpórka czy
fuks. np okreslenie blok rozpisany z 1,2,3
błedami oznacza blok w którym łacznie może być 1,2 lub trzy błedy bez rozrózniania jakie to błedy, a okreslenie np blok z rozpisem na 1..2
podpórek i 0..2
fuksów oznacza że blok może mieć od 1 do 4
błedów razem w tym 1..2
podpórki i 0..2
fuksy.
Mozna też uzywać zapisu błedów:
np
błedy 3,2,1 - oznacza 3
błedy w tym jeden
fuksbłedy 4 - oznacza 4
błedy bez rozrózniania
błedy 0..4 - oznacza zakres od 0 do 4
błedów bez rozróżniania jaki to błąd
błedy 1..4,0..2,1..4 - oznacza 1 do 4
błedów w tym 0(zero) do 2
podpórek i 1 do 4
fuksówZabrzmiało to akademicko ale naprawdę nieraz mam kłopoty z rozwikłaniem tych zagadek i prosiłbym o jednolitość w tej sprawie. Chyba że są inne propozycje ujednolicenia nazw ?.
Nie uzywajmy np okresleń "bład w typach remisowych" zwykle ale nie zawsze jest to podpórka która zwykle jest własnie remisem ale też nie zawsze.