Piątek:20:00 Montpellier - Caen
20:00 Le Havre - Istres
20:00 Tours - Reims
20:00 Chateauroux - Bastia
20:00 Ajaccio - Gueugnon
20:00 Guingamp - Libourne
20:00 Amiens - Brest
20:00 Niort - Dijon
20:30 Creteil - Metz
Poniedziałek:20:30 Grenoble - Strasbourg
Kursy oraz tabelę znajdziecie
tutaj.
Jak to zwykle bywa z Ligue2 dzisiejsza kolejna nie jest łatwa do wytypowania. Moją uwagę zwrócił jednak jeden mecz...
Tours FC - Stade de ReimsZacząć należy od sytuacji w obozie gości, bowiem to ona przyciągnęła moją uwagę do tego spotkania. Po ostatnim meczu ligowym (porażka 0:2 u siebie z Chateauroux) atmosfera w klubie z północno-wschodniej Francji jest zła, kibice zarzucają piłkarzom brak zaangażowania, w prasie pojawiły się spekulacje o konflikcie na linii Cedric Faure (najlepszy strzelec zespołu) - Thierry Froger (trener). Niezależnie od prawdziwości tych ostatnich, nie wpływa to na pewno pozytywnie na drużynę. Reims z szesnastoma punktami straty do trzeciego w tabeli Strasbourga nie ma najmniejszych szans na włączenie się do walki o awans, zaś dziesięć oczek przewagi nad pierwszym spadkowiczem daje poczucie bezpieczeństwa. Od początku lutego Reims wyraźnie spuściło z tonu - pięć ostatnich kolejek ligowych przyniosło drużynie Frogera jedynie 3 punkty. Mało tego, zespół przegrał w tym czasie dwukrotnie u siebie, choć wcześniej to właśnie punktami zdobywanymi na własnym stadionie gonił stawkę z niezłym wtedy jeszcze bilansem 8-3-1.
Atmosfera w zespole i forma drużyny to nie wszystko. Do tej wyliczanki doliczyć możemy absencje w drużynie gości. Nie zagrają dwaj najlepsi strzelcy zespołu - Cedric Faure (11 bramek) i Julien Feret (8 bramek), podpora defensywy Olivier Fontenette oraz doświadczony pomocnik Karl Tourenne. Zmiennicy na pewno będą chcieli się pokazać ale nie będzie to łatwe zadanie, bowiem nieobecni dziś gracze strzelili aż 64,7% wszystkich ligowych goli dla Reims w tym sezonie!
Gospodarze - "czerwona latarnia" ligi - znajdują się w bardzo trudnej sytuacji, do Niort, zajmującego bezpieczną pozycję tracą sześć punktów. Na dodatek beniaminek przegrał trzy ostatnie spotkania i w prowizorycznej tabeli sporządzonej dla dziesięciu ostatnich kolejek ligowych zajmuje przedostatnie miejsce... Należy jednak podkreślić, że w ostatnich spotkaniach Tours nie prezentowało się źle, minimalne porażki: u siebie z niemalże pewnym kandydatem do awansu Caen (2:3) i na wyjeździe z zawsze groźnym Libourne St. Seurin (0:1) ujmy zespołowi z Tours nie przynoszą. Ciężko dotrzeć do składu Tours na dzisiejsze spotkanie, jednak póki co nie ma informacji o żadnych większych osłabieniach. Jest wręcz na odwrót, bowiem do składu po kontuzji wraca senegalski pomocnik Papakouli Diop.
Tours z całą pewnością dysponuje słabszą drużyną od swoich konkurentów, jednak w okolicznościach jakie zaistniały w dniu dzisiejszym wydaje mi się być w uprzywilejowanej sytuacji. Dla gospodarzy jest to "mecz o wszystko", dla gości - raczej "o pietruszkę". Nawet kibice Reims nie obiecują sobie zbyt wiele po tym spotkaniu...
Mój typ: Tours (6/10) po 2.60 w
BwinPozdrawiam